Kedves cica rémes múlttal: a karthauzi macska

karthauzi-macska-pic2

A karthauzi macska rögös útja

Minden macska gyönyörű és egyedi, de vannak bizonyos fajok, amelyek egy-egy tulajdonságukkal kiemelkednek a többi sorából. Ilyen a karthauzi macska is. Egyes helyeket chartreux – ként is emlegetik, így, ha ezt halljuk, akkor tudjuk, a karthauziról van szó. Változatos történetének köszönhetően rengeteg tévhit övezi ezt a fajtát, annak ellenére is, hogy kontinensünkön ő vezeti a népszerűségi listát. Ehhez hozzájárult az is, hogy az egyik ismert állateledeleket gyártó és forgalmazó vállalat egy ilyen cicát választott márkaarcának. A fajta története azonban nem ennyire vidám. A karthauzi macska feltehetőleg a mai Szíria területéről, esetleg egy Törökország és Irán között húzódó hegységből származik. Hihetetlenül puha és dús szőrzetének köszönhetően népszerű bunda és gyapjú volt. Sok helyen vidraszerű szőrzetként árusították… emiatt került Európába is, egésze pontosan Franciaországba. A 20. század elején szerencsére megcsappant a népszerűsége az ilyen szőrmének. Direkten 1925 óta tenyésztik társállatként, ezt a Léger testvérek kezdték el. 1983-ban pedig bajnoki státuszt kapott a fajta.

A karthauzi macska kinézete

Alapul a Guerveur kennel a Bretagne-szögeteken őshonos félvad, szürke macskákat vették. Ezek pontosan úgy néznek ki, mint a mostani karthauzi macskák, tehát erősek és izmosak, szögletes a pofijuk és a koponyájuk egy trapézt formál. A koponya feltűnően szélesebb az állnál és keskenyebb a homlok környékén. Ezen közepesen hosszú, széles fülek ülnek. Mindezt kerek, nyitott, rendkívül éber és kifejező, sárga szemek tetézik. Színük a réz-sárgától az aranyig terjedő, tiszta, mély, ragyogó narancsszín a kívánatos. Robosztus fizikumát erős csontozatának és szilárd izomzatának köszönheti. Bundája azért is volt népszerű, mert gyapjas szerkezetű, hasonlít a juhszőrzethez. Minősége, a gyapjasság mértéke a karthauzi macska korától is függ. A legselymesebb bundája a két évnél fiatalabb macskák jellemzője. A fajta jellemzője a homogén szürke szín, ezért annak árnyalatai csak a megengedettek. De nem csak szőre, de az orra és ajkai is szürkések, s csupán macskai rózsaszínűek.

karthauzi-macska-pic3

A Léger testvérek szelektív tenyésztésének köszönhetően minden kiscica kék színnel és sárga szemmel született. A fajta ősanyja Mignonne az első alomból származik, s már az 1930-as párizsi kiállításon lenyűgözte az érdeklődőket. Bár a világháborúk és más körülmények kedvezőtlen hatással voltak a tenyésztésre, végül sikerült a fajtát megmenteni anélkül, hogy brit kék macskákkal keresztezték volna őket. Számtalan karthauzi macska tűnik fel hírességek, ismert emberek fényképén és festményén, így például Magdeleine Princeloub 1715-ben készült portréján, vagy Sidonie Gabrielle Colett francia írónő fényképén.

A karthauzi macska jelleme

Ha olyan cicára vágyunk, aki kiegyensúlyozott, akkor a karthauzi macska nekünk való, ugyanis nem jellemző rá a hangulat ingadozás. Kimondottan békeszerető, szelíd fajta. Viszont nagy a mozgásigénye és a játékra is mindig vevő, tehát, ha nincs elegendő időnk, akkor inkább válasszunk másik fajtát. Intelligenciájával és családcentrikuságával azonban meghálál minden figyelmet. Mivel egyáltalán nem erőszakos, gyerekek mellé is jó társaság. Amire érdemes figyelni, az az, hogy nagyon érzékeny a hangokra, könnyedén megijed, így kerüljük a kiabálást a közelében. Nem kell attól félni, hogy nyávogásával felveri az egész szomszédságot, erre ritkán kerül csak sor.

karthauzi-macska-pic1

A karthauzi macska betegségei

A felelős tenyésztésnek köszönhetőn a fajta nem hajlamos az örökletes betegségekre. Ez alól egy kivétel van, méghozzá az újszülöttek hemolitikus betegsége. A legtöbb macska B vércsoporttal rendelkezik, s nagyon fontos, hogy a tenyésztés során a tenyésztő figyelembe vegye, milyen vércsoportja van a másik egyednek, különben fennáll az említett betegség kialakulásának veszélye. Ez a megbetegedés a legtöbb esetben halálos kimenetelű. Tehát nagyon. fontos a tenyésztő hozzáállása.