Mi az? Rúgólábú és rókavadász. Hát a Jack Russel terrier!

jack-russel-terrier-pic1

Jack Russel terrier története

John (Jack) Russel (1795-1883) „vadászó tiszteletes” szenvedélyes vadász és terrier-szakértő volt, nem mellesleg neves fox terrier tenyésztőként is tevékenykedett az angliai Devonshire-ban. Elsősorban rókavadászatra szánt kutyákkal foglalkozott, amelyeknek „ősanyja” első kutyája, a tejárustól vásárolt Trump. Az állomány növekedésével egyre különfélébb keresztezésekkel próbálkozott más, neves kennelekből származó terrierekkel. Célja egy olyan fajta kitenyésztése volt, amelyek kiegészítgeti a foxhoundokat a rókavadászatok során. Amelyek kellően merészek ahhoz, hogy bebújjanak a rókajáratokban, de elég visszafogottak ahhoz, hogy ne öljék meg a zsákmányt. A Jack Russel terrier domináns fehér színéről, vörös vagy fekete-vörös fej-faroktő foltjairól ismerhető fel, de a fajta standardjának meghatározásra csak 1904-ben történt meg, jóval Russel halála után, a tiszteletes tiszteletére. Szívós és bátor temperamentumának köszönhetően a mai napig nagy népszerűségnek örvend. 2000-ben a fajtát két részre osztották: a rövid lábú, hosszabb testű kutyusokat a jack russel terrier fajtához, míg a hosszabb lábú társaikat a parson russel terrier fajtához kell sorolni.

jack-russel-terrier-pic2

Érdekesség, hogy angol gyökere ellenére a mai formájú fajta Ausztráliából származik, mivel elsősorban ott tenyésztették őket. Ez egy nem várt esemény miatt alakult így. A Jack Russel terrier vérbeli vadászkutya, amelynek őseit rókavadászatokon vetették be. Ausztráliába angol bevándorlók két rókát vittek a kontinensre, mert ezek az állatok vonzóbb célpontok voltak a vadászoknak, mint az őshonos bingók, azonban a rókák nem várt ütemben szaporodtak, s természetes ellenség hiányában szükségessé vált az állomány megtizedelése. Ekkor léptek színre a fehér-vörös-fekete rúgólábú terrierek. Nyitott személyiségüknek köszönhetően a fajta gyorsan családi kedvencé vált.

Jack Russel terrier fajta jellemzői

Kis növése ellenére egy szorgalmas vadászról van szó, akinek mozgásigényét nehéz kielégíteni. Élénk, aktív természetük miatt ritkán punnyadnak a fotelban. Rövid drótszőrzetének hála könnyen gondozható, de azért nem árt naponta átfésülni. középtestű, hosszúkás vadász ruganyos, rövid lábakkal. Selymes tapintású. fülei előrehajlók, kissé kidülledő szemeivel pajkosan pásztázza a környezetét. Mancsai gyakran koszosak, hiszen a vérében van az ásás. Ugyan mozgással kopik a karma, de annak röviden tartására érdemes figyelni.

A Jack Russel terrier elképesztően játékos és céltudatos. Sokszor már konok, ezért határozott, a falkavezér szerepét betöltő gazdára van szüksége, akinek azonban szeret a figyelme középpontjában lenni. Izgatottságában hajlamos megfeledkezni a jólneveltségről. Ha őt választjuk, készüljünk fel arra, hogy hosszú időre hűséges és játékos társra lelünk benne, a fajta ugyanis átlagosan 12-15 évet él.

Tudni kell, hogy a fajtánál a többi terrierhez képest gyakrabban fordul elő néhány egészségügyi probléma. Ilyen a cereberal ataxia (kisagyi eredetű egyensúlyzavar) veleszületett süketség, Perthes-kór (aszeptikus combcsontfej elhalás), súlyos izomgyengeség, patella luxatio (térdkalács ficam) és von Willebrand betegség. Ha felelősségteljes tenyésztőnél vásárolunk, csökkenthető annak az esélye, hogy beteg kutyus kerül hozzánk. Gazdiként ügyelni kell arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű mozgást biztosítsunk a számára, s a táplálásnál se essünk túlzásba, mert a Jack Russel terrier elhízásra hajlamos.

További információkat a fajta jellemzőiről a https://www.pet4you.hu/kutya/fajta/Jack_Russel_terrier-643 oldalon találhatunk.

Kinek lehet pótolhatatlan társa a Jack Russel terrier?

A Jack Russel terrier nem tipikus családi kutya. Pótolhatatlan társra találunk benne akkor, ha aktív életmódot folytatunk, gyakran járunk a szabadba, természetbe. Rutinos gazdik, akik ismerik a kutyanevelés csínját-bínját és képesek a falkavezér szerepének megfelelni, bátran választhatják családi kutyának. A fajta nagyon jól kijön más kutyákkal, ha kölyök korától kezdve megfelelően szocializált. Még macskánknak is a legjobb barátja lehet. A szocializáció már egészen kicsi korától fogva nagyon fontos. Nem szabad féltésből távol tartania nagyobb kutyáktól, mert emiatt később nekitámadhat a túlerővel bíró fajtáknak. Igencsak hajlamos a kötekedésre!

jack-russel-terrier-pic3

A póráz nélküli sétáltatással érdemes óvatosan bánni, mert könnyedén elfeledkezik neveltetéséről és akkor ember legyen a talpán, aki utoléri. Nevelésénél kiemelten fontos a következetesség. Rövid, gyakori leckékkel és jutalmazással eredményes képezhetők. Mindig élénken figyel és gyakran ugat, így, ha ez számunkra zavaró, akkor ez a fajta nem nekünk való. Problémákhoz vezethet, ha társasházban élünk és a szomszédok inkább csendszerető emberek.

Jack Russel terrier dolgozó családtagok mellé?

Amennyiben a napi mozgásigényében ez nem hátrány, úgy akkor sem baj, ha a család valamennyi tagja dolgozik, s a kutyának a nap egy részében egyedül kell maradnia. Jól tűri ezt az időszakot, de hazaérkezés után szüksége van az együtt töltött, számára is minőségi időre. Ezért is nagyon jó választás sportos gazdik mellé. Ha szeretünk futni és rendszeresen űzzük is, ez a kis szőrgombóc a legjobb társunk lehet benne.