Ha már megvan az oltás, jöhet az antitest gyorsteszt!

antitest-gyorsteszt-pic3

Az antitest gyorsteszt vs az oltás

Sokan bizonytalanok a koronavírus elleni oltást illetően. Véd-e a vakcina, és mikor érdemes oltatni, mit tartalmaz egyáltalán? Kapjuk a statisztikai adatokat a védettséget illetően, azonban az ember személyes élete sosem csupán egy számsorozat, mindig a biztosra szeretnénk menni. Szerencsére erre is van már megoldás. Habár elenyésző azok száma, akiknél az oltás után sem alakul ki védettség, azonban ha ebbe a csoportba is tartozik az ember, az antitest gyorsteszt biztos eredményt ad számára.

Mit mutat ki az antitest gyorsteszt?

A vírusok ellen az emberi testben antitestek képződnek, melyek ellenanyagként működnek a vírus legközelebbi támadásakor. A szervezet ezt a képességét használjuk ki, amikor oltásokat készítünk, így a COVID-19 védőoltása is erre a reakcióképességre ad választ. Elölt vírusokat tartalmaz, amelyre a szervezet ugyanolyan reakciókat vált ki, mintha a valós betegséget kapnánk meg, azonban ennek eredményeképpen a koronavírussal nem leszünk megfertőzve, csak a védettség alakul ki. Ez azonban nem mindenkinél működik ugyanúgy, természetesen mindenkinek más immunválasza van adott gyógykezelésekre, így itt is lesznek olyan esetek, akiknél nem tökéletes a hatásfok. Ennek ellenére mégis érdemes oltásra elmenni, hiszen ez tényleg csak kis része a társadalomnak. Azonban az ember önmagában sosem lehet biztos abban, hogy nem éppen ebbe a csoportba tartozik-e, ami sokak számára jelenthet bizonytalanságot. Hiszen ha az ember meg is kapta a két védőoltást és várt még utána is néhány napot, vajon tényleg nyugodt szívvel mehet ki az utcára? Ha erről akarunk megbizonyosodni, akkor néhány ezer forint költségén ezt meg is tehetjük, hogy végre teljesen bizonyosak legyünk abban, a koronavírus nem ellenfél számunkra.

antitest-gyorsteszt-pic2

Az antitest gyorsteszt tehát éppen ezt az ellenanyagot, az IgG antitest meglétét mutatja ki a szervezetben, amelynek egy bizonyos határérték feletti száma már védettséget jelent számunkra a betegség ellen.

Csak oltás után érdemes elvégeztetni az antitest gyorstesztet?

Szó sincs róla! Az antitest gyorsteszt bárki számára remek módja annak, hogy biztos legyen a védettsége felől. Megnézethetjük magunkat például akkor, hogyha már voltunk koronavírussal fertőzöttek, de már eltelt azóta néhány hónap, és nem tudjuk, hogy még védettnek számítunk-e. Ennél is fontosabb lehet azonban azok számára elvégeztetni a vizsgálatot, akik nem voltak betegek, pontosabban nem tudják, hogy azok voltak-e. Ez lehet azért, mert az ember egyáltalán nem mutatta a betegség tüneteit, azonban senki nem lehet biztos abban, hogy nem volt beteg. Elvégre már olyan elterjedt betegségről beszélhetünk, hogy akár egyetlen bolt meglátogatása is potenciális fertőzőhelynek számít, így tényleg bárki elkaphatta már a betegséget. Lehettünk továbbá akkor is fertőzöttek, hogyha egy szimpla kis megfázásnak éreztük a tüneteinket, nem fájt a mellkasunk vagy nem volt erős köhögés jellemző a betegségre. Néha egy kis orrfolyás és levertség is jelentheti ezt a vírust, azonban mégis csak jobb, hogyha az ember tudja, mire számítson. Sokan félnek ugyanis a betegség következményeitől, még akkor is, ha már rég túlestek rajta. Ez nem csak azért fontos, hogy az ember jobban érezze magát, hanem azért is, hogy különösen óvatos legyen egy ideig. Egyrészt elmehet megnézetni magát, hogy jelenleg nem koronavírusos-e. Habár lehet, hogy már nem az, ha igen, még akár több napig is fertőzőképes lehet a konkrét betegség elmúlása után, így addig nem ajánlott közösségbe menni. Másrészt, a vírus úgy is képes szövődményt kialakítani, hogy konkrétan a betegséget nem is érzi meg az ember, azonban komoly károkat okozhat a szervezetben.

Mikor menjek az antitest gyorstesztre?

Ha oltás után van az ember, akkor érdemes lehet a második adag beadása után egy héttel már elmenni a Synlab antitest gyorsteszt vizsgálatainak egyikére. Ehhez érdemes előre időpontot foglaltatni, mivel népszerű szolgáltatásról van szó.

antitest-gyorsteszt-pic1

Mikor nem érdemes az antitest gyorstesztet elvégeztetni?

Ha jelenleg tünetei vannak valakinek, akkor semmiképp nem érdemes az antitest gyorstesztet választani, ugyanis az antitestek a szervezetben csak 12-14 nappal a tünetek megjelenése után kimutathatók. Így amikor valaki éppen beteg, nem ezt a tesztet kell választania, hanem a háziorvosát kell felkeresnie, és az ő segítségével PCR tesztet készítenie, hogy biztos eredményt kapjon. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy a tünetek észlelése után ne menjünk közösségbe, és a háziorvost sem személyesen, hanem telefonon keressük meg, és ő fog időpontot adni, ha be tudunk menni kocsival, vagy házhoz jönnek majd elvégezni a tesztet, így segítve a fertőzés terjedésének lassítását.

Több esetben is érdemes tehát elvégeztetni az antitest gyorstesztet, amely biztos választ ad számunkra arra nézve, hogy van-e koronavírus ellenanyag a szervezetünkben vagy sem. Érdemes lehet továbbá még a teszt előtt elolvasni a holnapon a fontosabb információkat és tudnivalókat a vizsgálattal kapcsolatban.