Csaptelep és háztartás: spórolási segédlet, ha folyó ügyekről van szó

csaptelep_pic1

Így tudjuk visszafogni a vízszámlát helyes csaptelep-választással

Mindenki szeret spórolni, még akkor is, hogyha gyakorlatilag csak néhány forintról van szó. Én ezt néha soknak érzem, mert hát azért a pár száz forintért havonta az ember egy csomó plusz munkát tud magának néha csinálni, és annyi pénzből még egy év alatt sem lehet sok mindent venni, maximum egy ebédet egy gyorsétteremben. Amikor azonban csaptelepekről van szó, meg általánosságban a vízzel való spórolásról, akkor nem tudok nem lelkesedni én is a jó ötletekért, mert viszont fontosnak tartom, hogy megóvjuk a bolygónk vízkészletét. 

A megfelelő csaptelep választása

Amikor az ember még csaptelep választása előtt áll, akkor érdemes nem csak a kinézetre és a kényelmességre gondolni, hanem arra is, hogyan spórolhatunk egy kicsit a vízfogyasztáson egy jó választás segítségével. Nehéz azonban mindenféle kapaszkodó nélkül belevágni ebbe a dologba, így egy kis mankót szeretnék én is nyújtani, hogy egyszerűbb legyen a döntés

csaptelep_pic3

A tökéletes konyhai csaptelep

A mosogató csaptelepek az egyik legfőbb helyet jelentik, ahol az ember hatékonyan és látványosan tud spórolni, így ezeket nézzük meg elsőnek. A konyhában sokszor sürgünk-forgunk, nem is kérdés tehát, hogy talán itt érdemes kezdeni a spórolást, ahol sok dolgot szoktunk elmosni, mosogatunk. Ide a legkorszerűbbnek egy olyan csapot tudok ajánlani, ami kihúzható szórófejjel rendelkezik. Több szempontból is jó döntés egy ilyen csaptelep választása, a szórófej egyszerre jelent nagyobb felület elérését, így kevesebb víz fog egy öblítéshez, mosáshoz elfogyni, másrészt a kisebb szemekkel hatékonyabban tisztíthatók meg a nehezebb felületek is. Természetesen esztétikai tekintetben is remek, és a kihúzható fejjel könnyen elérhetővé válnak olyan felületek is, amikkel korábban megszenvedett az ember, és sok vizet kifolyatott feleslegesen, ami ma már könnyen elkerülhető ennek segítségével. 

A termosztátos csaptelep

A termosztát az egyik legmodernebb és legjobb kialakítás a piacon. Sok előnye van. Az egyik legjobb benne, hogy a megfelelő hőmérséklet eléréséhez sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint egy normál csap. Amíg megtaláljuk a tökéletes hőmérsékletet, akár fél perc is eltelhet, és ez bizonyos esetekben többször is lejátszódik, zuhanyzásnál, mosogatásnál. Naponta több percen keresztül fogyasztjuk felesleges a vizet, ami a bolygónak semmiképpen sem tesz jót. A termosztátos csaptelepnek ezzel szemben nagyjából 6 másodpercébe telik megtalálni ugyanezt a hőmérsékletet, így sokkal kevesebbet fogunk összességében fogyasztani. 

A termosztátos csapok ráadásul nagyrészt gyerekbiztosnak mondhatók, van rajtuk egy olyan szelep, ami nem engedi a vizet egy bizonyos hőmérséklet fölé emelkedni. Ennek elsősorban persze az a fő szerepe, hogy a felesleges áramfogyasztást csökkentse, és a bojlerből se fogyjon ok nélkül a forró víz, azonban arra is nagyon jó, hogy a kisebb gyerekeket megvédje az esetleges forrázástól. Vagy egyszerűen csak attól, hogy játék gyanánt kifolyassák az összes melegített vizet otthon. 

Mindkét fajta kialakítást megtalálhatunk több helyen is, azonban a Ventil csaptelepek között tartom igazán érdemesnek a válogatást, itt található a legnagyobb választék a legjobb árakkal párosítva. 

Okos vízfogyasztás a csaptelepeken túl

A csaptelepek mellett számos okos megoldás van arra, hogyan tudunk spórolni a vízfogyasztáson. Egyik ilyen ötlet lehet a kézmosó víz újrahasznosítása. Hogyha éppen nem használunk szappant, és közeleg a növények öntözésének ideje, akkor egy órára hagyjunk benne a mosdókagylóban egy tálat, és annyi idő alatt meg is fog annyi telni, hogy a növényeket meg tudjuk locsolni ezzel a vízzel. Persze ilyenkor azért csak a „biztonsági”, evés előtti, stb. kézmosások vizét használjuk ilyen célra. 

csaptelep_pic2

Sokat segít az az is, hogyha a tányérok elsőkörös öblítését állóvízben tesszük meg. Legalább ilyen hasznos az is, hogyha tusoláskor elzárjuk a vizet, miközben a hajunkat samponozzuk vagy a tusfürdőt használjuk. Egyeseknél ez teljességgel természetes, másoknak azonban nem ilyen egyértelmű, de jó ötlet rászokni, mert egyaránt kevesebb vizet és áramot használunk így, és a bojler sem fog könnyen kifogyni ennek köszönhetően. 

A növényeknek adhatjuk azt a vizet is, ami esetleg éjszaka az asztalon maradt, a növények eleve élvezik az állottvizet, és így pazarolnunk sem kell. Megmaradt vizet nem csak növényeink ihatnak, akár mi is, persze bizonyos kreatív esetekben. Hogyha zöldségeket főzünk, és nem szeretnénk a vitamintól hemzsegő főzőlét kidobni, akkor csak fűszereznünk kell azt, esetleg megfőzhetünk benne egy adag kínai tésztát, cérnametéltet, és máris egy kis levessel lettünk gazdagabbak a főfogás mellett, ami ráadásul nagyban segíti az immunrendszer erősítését is. 

Én csak néhány tippet ismertettem most a csaptelepekkel való spórolás mellett, de természetesen ezeregy módja van annak, hogyan tudunk hatékonyan bánni a vízkészlettel. Ne feledjük, miért csináljuk ezt. Talán apróságnak tűnnek ezek a dolgok, és persze nem is muszáj követni őket, vagy legalábbis nem mindet, de nekünk még folyik a víz a csapból, míg néhány nemzedékkel később lehet, hogy ez a szabadsága már nem lesz meg az embereknek, és mindez attól függ, hogy mi hogyan bánunk a véges vízkészlettel. És persze az sem hátrány, hogyha a csaptelepek és az ötletes módszerek segítségével még egy kicsit jobban is ki tudunk jönni anyagilag.