Az álomkonyhám – és a villanytűzhely története

villanytuzhely-pic1

Ha tűzhely, akkor villanytűzhely, de nem azért, amit hisztek

Ha meg kellene neveznem egy olyan helyiséget a lakásban, amelynek kialakításáról és felszereléséről határozott elképzeléseim voltak, amikor csináltuk a lakásunkat, akkor az a konyha. Már akkor tudtam, hogy a helyiségnek, ahol majd a munka utáni időm legtöbb részét tölteni fogom, tökéletesnek kell lennie, s ebben beletartozik számos kényelmi felszerelés is. És persze egy villanytűzhely. Az, hogy miért villany, igazából nagyon egyszerű. A lakásunkban egyáltalán nincs gáz. Nálunk minden árammal működik, s ezt cseppet sem bánjuk. Nem azért, mert abban a hitben élünk, hogy ez így zöldebb – mert sajnos nem az, amíg nincsenek napelemeink. Egyszerűen egy ekkora méretű lakásnál ez sokka költséghatékonyabb. A rezsink kevesebb, mint a havi telefonszámlám, és ez nagyon hangzatos. Tehát gáztűzhelyről álmodni sem álmodhattam. Mielőtt bárki azt hinné, szomorkodom emiatt, téved. Szerintem a villanytűzhely sokkal esztétikusabb, s könnyebben tisztán tartható, mint egy gázkészülék. A dilemmát inkább a tűzhely mérete okozta. A konyhánk (-étkezőnk) nem túl nagy, ezért felmerült, hogy csak egy kisebbet veszünk. Végül a nagyobb mellett döntöttünk, de néha bánom. Az a plusz 30 centiméter sokszor hiányzik, amikor főzök.

villanytuzhely-pic3

A villanytűzhely tisztántartása

A villanytűzhely bár könnyebben takarítható, valamivel kényesebb, mint régebbi változata. Ennek oka az üveglap, ami karcolódik. Idővel elkerülhetetlen, hogy bemattuljon – tudom, mert a szüleimnek is ilyen van, s 15 év után már kezd meglátszani rajta az idő vasfoga. Kétszer javítva is volt, mert befolyt alá a víz. Tehát kényes. Ez utóbbi megfelelő szigeteléssel elkerülhető. Nálunk sem okozott különösebb problémát. Előbbitől viszont félek, mert ismerem magam. Tudom, hogy ami édesanyám konyhájában 15 évet kihúzott, azaz enyémben nem fog. Hiába próbálok vigyázni a környezetemre, előbb-utóbb történik valami. Egy baleset, egy rosszul felemelt fazék, a tészta alól kifutó víz. Szinte biztos vagyok benne, hogy nekem fele annyi idő alatt megfognak jelenni rajta az első karcok. A másik oldalon pedig az anyósom teszi magara a lécet. Az ő konyhája mindig olyan, mintha stúdiófotózásra pakolták volna össze. Sehol egy porszer. A villanytűzhelyre égett zsírfoltokat hírből sem ismeri. Az edényei alján sem látszik a használat. Elképzelésem sincs, hogyan képes erre. A mienket naponta fújon le környezetbarát zsíroldóval, hogy megszabaduljak a vacsorakészítés emlékeitől. Külön tisztítószereket vásároltam, hogy fényes maradjon a felület, így a sok türelem és kitartás végül meghozza az eredményt. Ráadásul ebben az esetben nincsenek gázrózsák, amikkel külön kell foglalkozni. Homogén felület az egész. Nincs rács, amit el kellene távolítani, sem gázrózsa, amiket visszahelyezni olyan, mint legózni, sem ijesztő égőfejek. Olvastam, hogy vannak, akik szódabikarbónát vetnek be a szennyeződések ellen, de én félek a mikrokarcolásoktól. És persze jobban mattítja a felületet is.

Villanytűzhely karbantartása

Bonyolult praktikák helyett én a garanciában bízom – és persze abban, hogy nem fog aláfolyni a víz. Ha rendeltetésszerűen van használva, akkor évekig nincs gond. Persze előfordulhatnak bajok. Ellentétben tíz évvel ezelőttel, most már nem kell a világ másik végéről levadászni a szerelőt. A márkák saját márkaszervízzel is rendelkeznek, de ha spórolni akarunk, akkor már többen foglalkoznak javításokkal. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor elkerülhetetlen a csere, vagy az új készülék vásárlása. Az árak azonban már sokkal kedvezőbbek, s nagyon jó minőségű villanytűzhely vásárolhatóegy komplett gázkészülék árának töredékéért. Érdemes azonban először javításra elküldeni, s csak a legvégső esetben váltani. Mi biztosan ugyanahhoz a szakemberhez fogunk fordulni, ahová a szüleim is, mert az első látogatás után még 6 évig senkinek sem kellett hozzányúlnia. Tudom, optimista vagyok, de ez hozzátartozik a megálmodott konyhámhoz. Nem akarom, hogy néhány évig álljon csak a rendelkezésemre abban az állapotban, ahogy most kinéz.

villanytuzhely-pic2

Tényleg jobb a villanytűzhely?

Néha okoz bosszúságokat. Például, ha vizes a felület, akkor az érintőképernyő nem érzékeli az ujjamat. Le kell alaposan törölgetni használat előtt. Inkább márkafüggő, de nálunk a 8-as fokozat több, mint elég a forraláshoz. 9-sen annyira bugyog a víz, hogy elárasztja az egész konyhát. Hatásfokában nagyon más, mint egy hagyományos tűzhely, ezért szánjunk elegendő időt arra, hogy kiismerjük. A végén nem fogunk csalódni!